Kuusesta on moneksi -kuusenkerkkäsiirappia olkaa hyvät!


Metsäkuusi eli kuusi, Picea abies, on mahtava havupuu monine käyttömahdollisuuksineen. Kansanperinteenä kerrotaan kuusen olleen tietäjien ja parantajien uhripuu. Kuusta on kuunneltu ja sille on uhrattu. Suomalaisissa sanonnoissa puhutaan kuusen kuulemisesta näin: ”Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto”. Oletko ajatellut, että etenkin vanhoissa pihapiireissä kasvaa usein vanha, isoksi kasvanut kuusi kuin suojaamassa kotia ja sen asukkaita. 

Kuusesta todellakin on moneksi. Kuusi tuo suojaa sateelta ja tuulelta. Kuusesta saadaan teollisuuteen ja rakentamiseen sellua ja sahatavaraa. Jouluisin koteja koristaa usein kaunismuotoinen kuusentaimi, joka koristellaan kauniiksi. Useilla maatiloilla myös navettaan viedään eläinten iloksi joulukuusi. Kuusenoksista voi tehdä havuluutia, joilla voi puhdistaa ulko-oven edustan lumesta tai vaikka puhdistaa leivinuunin arina ennen leivän paistoa. Kuusesta voidaan tislata eteeristä öljyä, jota voi käyttää monin tavoin, esimerkiksi ihovoiteissa. Kuusesta saadaan myös pihkaa. Pihka on vuosisatojen saatossa huomattu parantavan hyvin haavoja iholla sen desinfioivan vaikutuksen vuoksi. Pihkaa on myös pureskeltu purukumin tavoin. Kuusenkäpyjä ja havuja voidaan käyttää myös värjäämiseen. Alkaa jo hengästyttää, kun miettii mihin kaikkeen kuusta voi todellakin käyttää. 

Yksi upeimmista tavoista hyödyntää kuusta on mielestäni keittää sen kerkistä kuusenkerkkäsiirappia. Kyllä, kerkkiä voi syödä salaateissa tuoreeltaan. Kerkkiä voi pakastaa ja kuivata ja jauhaa vaikka jauheeksi. Kuusenkerkkäsiirapin keitto on pitkällinen prosessi, mutta valmis ja vähän aikaa olestunut siirappi palkitsee tekijänsä. Kerkät liotellaan yön yli kylmässä vedessä, jonka jälkeen niitä keitetään halutun aikaa. Keittämisen jälkeen kerkät siilataan pois saadusta liemestä. Liemeen lisätään sopivassa suhteessa sokeria ja keittämistä jatketaan pienellä lämmöllä niin kauan kuin siirappi on saanut halutun vahvuuden. Itse tykkään pitkään keitetystä kuusenkerkkäsiirapista. Siirappia voi myös maustaa halutessaan esimerkiksi inkiväärillä. Keittämisen jälkeen siirappi säilötään tiiviisiin lasipurkkeihin tai pulloihin. 

Kuusenkerkkäsiirappia voidaan käyttää yskänrohtona. Se sopii erittäin hyvin myös eri ruokien pariksi. Riistan kanssa kuusenkerkkäsiirappi on loistava yhdistelmä tuoden lihalle makeutta ja metsäisen vahvaa makua. Ei sovi unohtaa myöskään makeita jälkiruokia, kuten jäätelöä ja leipäjuustoa. Kuusenkerkkäsiirappi sopii myös lämpimiin juomiin tai vaikka snapseihin. Kokeile mihin kaikkeen kuusenkerkkä sopiikaan, yllätyt vielä positiivisesti. 

Tiesitkö millainen superfood metsäkuusemme onkaan? Kuusenkerkissä on runsaasti A- ja C-vitamiinia ja hivenaineita sekä antioksidantteja. Perinteisesti kuusenkerkkää on käytetty muun muassa vatsavaivoihin, keripukkiin, reumaan, lisäämään virtsan eritystä, väsymyksen hoitoon ja flunssavaivoihin. Muistathan ettet käytä kuusesta valmistettuja tuotteita, mikäli sinulla on hartsiallergia. 

Rakkaudella Yrttikodon Kati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *